- Kurumsallaşma İhtiyaç Analizi:
Organizasyonun mevcut durumunu değerlendirmek ve kurumsallaşma ihtiyaçlarını belirlemek için bir ihtiyaç analizi yapılır.
- Kurumsal Vizyon, Misyon ve Değerlerin Belirlenmesi: Kurumsal vizyon, misyon ve değerler belirlenerek, organizasyonun amacı ve hedefleri netleştirilir.
- Kurumsal Yapının Oluşturulması: Kurumsallaşma sürecindeki bu adımda, organizasyonun yapılanması belirlenir, görev ve sorumluluklar ayrılır, iş süreçleri belirlenir ve organizasyon şeması oluşturulur.
- İş ve Süreçlerin Standardizasyonu: Çalışma prosedürleri, izlenecek yöntemler ve süreçler standartlaştırılır. Bu sayede, her çalışanın aynı şekilde çalışması sağlanarak, iş süreçlerinde ve üretimde hata yapma oranı azaltılır.
- İnsan Kaynakları Yönetiminin Kurumsal Hale Getirilmesi: Ücret politikaları, performans değerlendirme sistemleri, personel yönetimleri ve insan kaynakları fonksiyonları, organizasyonun kurumsal hale getirilmesi için standart hale getirilir.
- Sorumluluk ve Yetkilendirme Sürecinin İşletilmesi: Yetki ve sorumlulukların belirlenmesi, belirli konularda her çalışanın yetkisini belirli bir seviyeye kadar arttırır.
- Verimlilik ve Kalite Artışı: Kurumsallaşma sürecinin sonuçta amaçlanan hedefi, iş süreçleri, sürekli gelişim ve kalite yönetimi ile verimlilik ve kalite artışı sağlamaktır